lördag 12 september 2009

5 månader


Oj oj oj vad tiden går fort nu är Thilde redan en 5 månaders bebis. Vart tar tiden vägen? ;) Sitta själv

Nu rusar den fysiska utvecklingen framåt. Om du lägger bebisen på mage kommer den att sträcka på armar och ben och böja ryggen bakåt och i ryggläge kommer den att lyfta på huvud och axlar. Bebisen kan eventuellt sitta upp korta ögonblick utan stöd men håll dig i närheten och se till att omgivningen är mjuk och vadderad ifall balansen plötsligt skulle tryta. Uppmuntra lek på magen, eftersom det stärker nackmusklerna och bidrar till huvudets stabilitet när bebisen lyfter på huvudet för att titta framåt/uppåt i den positionen. Om du håller bebisen under armarna med fötterna på dina ben, kommer den att börja "studsa" med benen. Att plocka upp föremål och stoppa dem i munnen är nu normalt inga problem.

Upprepning av favoritljud Advertisement

Nya ljud läggs till vokabuläret och en klassisk favorit i den här åldern är naturligtvis prutt- eller bubbelljud. Bebisar blir ofta så fascinerade av sina nya färdigheter att de upprepar dem om och om igen. Det är helt normalt (om än ibland något tröttsamt) de flesta bebisar föredrar att bli helt färdiga med en ny företeelse innan de går vidare och lär sig något nytt. Även mamma och pappa kan lära sig något: Tålamod inför till synes oändliga upprepningar kommer att behövas senare, inför småbarnsålderns många, många "nej!" och "varför då?".

Stark nog att hålla flaskan själv?

Om du ger urpumpad bröstmjölk eller bröstmjölksersättning i flaska, så kanske du upptäckt att bebisen kan hålla flaskan själv. Men det är lite tidigt att försöka sitta själv på det sättet, det passar bättre någon gång från sex månader och framåt. Det är bättre att ge närhet under matningarna än så länge snart nog kommer din bebis att vilja "göra själv" och börja kämpa emot när du vill kramas och pussas. Passa på och mys nu. Bebisen kanske börjar visa intresse för maten du och andra äter nu, men fram till sex månaders ålder ger helamning (eller ersättning) allt din bebis behöver.

Orsakssammanhang

Ditt barns förmåga att interagera med dig, andra människor och sin omgivning utvecklas ständigt. Ungefär nu upptäcker bebisen att enkla handlingar ger vissa resultat och utifrån det uppstår kanske enkla lekar. Till exempel kan det vara jättekul hur många gånger som helst att se vad som händer om man kastar saker på golvet. Mamma eller pappa plockar upp det, eller också händer något roligt med sättet som det faller på. Det är lika bra att vänja sig det fortsätter att bli roligare och roligare ett litet tag.

Örnblick för småsaker och nyansskillnader

Nu blir bebisen bättre på att se små objekt och följa saker med blicken. Den kan kanske också känna igen saker även om den bara ser en liten bit av dem och där har du grunderna till kurragömmalekar som kan lekas under kommande månader.

För ett litet tag sedan lärde sig din bebis se skillnad på närliggande klara färger. Nu börjar den kunna se skillnad på pastellfärger.

Spetsa öronen!

Nu kan din bebis höra varifrån ljud kommer och kommer snabbt att vända sig mot källan till nya ljud. Av någon anledning verkar det rasslande ljudet av en nyckelknippa tilltala många barn. Klockspel är också ofta omtyckta. Du kan finna att bebisen tittar noga på din mun när du pratar nu och försöker kopiera konsonantljud som "m" och "b". Femmånadersbebisar brukar lystra till sitt eget namn. Se hur bebisen lystrar om du nämner dess namn i konversation med andra, eller vänder på huvudet om du ropar.

Lättdistraherad?

Om bebisen börjar kinka när ni är ute och handlar, kan du pröva distraktionstaktiken: Roliga grimaser eller Imse Vimse Spindel kan avleda så att du kan handla färdigt. Att ge något att hålla kan också fungera.
Bredare känsloregister

Bebisar kan inte uttrycka komplexa känslor på samma sätt som fullvuxna människor. De ger sig tillkänna när de är arga, uttråkade eller glada, men uttryck för kärlek eller humor tar lite längre tid att utveckla. Vid fem månaders ålder uttrycker din bebis sin tillgivenhet genom att lyfta armarna när den vill bli lyft och genom att gråta när du lämnar rummet. Kanske får du också pussar och kramar. Uttryck för humor är också på väg roliga händelser eller upptåg får bebisen att skratta och den försöker säkert också locka dig till skratt.

Många föräldrar tycker detta är en härlig tid, eftersom du har goda orsaker att lyfta fram dit eget barnasinne, göra roliga grimaser och ljud eller mima och i största allmänhet vara lekfull.